EGOboeken

over realisatie van de doelen

Making Ideas Happen – Scott Belsky

Er bestaan veel boeken over het bedenken van ideeën. Er zijn er maar weinig die ook tips aanreiken om ideeën stap per stap te realiseren. Making Ideas Happen is een van de uitzonderingen. Scott Belsky beschouwt alles als een project dat in drie elementen kan onderverdeeld worden: actiepunten, referenties en backburners. Door hier regelmatig door te gaan, worden je ideeën werkelijkheid.

 

No Nonsense – Michel De Coster

In No Nonsense beschrijft Michel De Coster, topmanager en bassist van popgroep De Mens hoe je als manager balans dient te houden tussen hoofd, hart en buik. Maar dat je ook de goede gewoonte moet aankweken om je doelen te realiseren. Zo maakt de auteur elk jaar met Nieuwjaar een plan met zijn jaardoelstellingen, waarin hij duidelijke prioriteiten stelt. Op zondagavond maakt hij zijn weekplanning, waarbij hij voldoende tijd plant voor elke activiteit en zijn verschillende mappen doorneemt: zijn to do-map, de benodigdheden voor vergaderingen en zijn privémap.

 

Show your work – Austin Kleon

Zelfs het werk van de meest creatieve geesten wordt niet altijd wordt opgepikt door het grote publiek. Waarom zou het bij jou anders zijn? Heel wat mensen zijn steengoed, echter ze kunnen het niet aan de man brengen of ze denken dat hun werk zichzelf zal verkopen. Niet dus. Austin Kleon biedt je in dit boek 10 manieren om je werk en je ideeën met de wereld te delen en er zo het maximum uit te halen.

 

Eindelijk eigen baas – Gunnar Michielsen

Gunnar Michielsen geeft in dit boek twaalf tegendraadse adviezen die indruisen tegen wat doorgaans verteld wordt aan ondernemers. Zoals ‘Begin eer je bezint’. Praat er niet te lang over maar begin er aan: maak een prototype, gooi een beta versie op de markt of probeer een product uit in een proefmarkt. Als je er aan denkt om een eigen zaak te starten, dan is dit een prima boek. Indien niet, ook.

 

 

over talent

Ontdek je sterke punten – Marcus Buckingham – Donald O. Clifton

Omdat we veelal gefixeerd zijn op onze zwakheden, benutten we onze talenten niet altijd. In dit boek staat een beschrijving van 34 talenten welke de lezer bewust kan maken van zijn of haar talenten en zelfs nieuwe talenten aan de oppervlakte kan laten komen.

 

Ik kies voor mijn talent – Luk Dewulf

Radicaal kiezen voor waar je goed in bent, is de weg naar zelfrealisatie en authenticiteit. Het lijkt paradoxaal, maar door te gaan voor waar je echt goed in bent en het ontplooien van je unieke talent, ga je steeds waardevoller worden voor je omgeving. Doen waar je goed in bent, is bijna een levensverzekering en een garantie op blijvende goesting in werken en leren, ook op gevorderde leeftijd. Met veel praktische voorbeelden geeft dit boek een sterk inzicht hoe je dit aanpakt.

 

Talent in actie – Georges Anthoon

Dit boek toont hoe je je loopbaan en je leven op het juiste spoor kan zetten. Georges Anthoon heeft zelf in het bedrijfsleven diverse functies doorlopen en heeft zijn talenten steeds goed kunnen inzetten. Gestoffeerd met veel concrete voorbeelden en met een sterk persoonlijke inslag, vertelt hij hoe hij dit heeft aangepakt. Management boek van het jaar in 2007.

 

 

Het Element – Sir Ken Robinson

Het Element is het punt waar natuurlijk talent en persoonlijke passie elkaar ontmoeten. Als mensen in hun element zijn, zijn ze het meest zichzelf, het meest geïnspireerd en halen ze het beste uit zichzelf. Ken Robinson laat door middel van heel veel voorbeelden zien dat iedereen het Element kan vinden.

 

 

Speel je kerntalenten uit – Diane Krekels

In dit boek gebruikt Danielle Krekels waar je als kind het liefst mee speelde als leidraad voor het bepalen van je kerntalenten. Ze onderscheidt bij een kerntalent je aard, je potentieel en je intrinsieke motivatie. Die vormen de blauwdruk van je persoonlijkheid met al je sterktes en je zwaktes. Wanneer je een belangrijke keuze in je leven moet maken, zoals een studiekeuze, een beslissing over een job of in je relatie, dan heb je een goed inzicht nodig in je eigen persoonlijkheid op een dieperliggend niveau.

 

Bezieling en kwaliteit in organisaties. Het beroemde boek voor creërende mensen en creërende organisaties – Daniel Ofman

In dit boek geeft Daniel D. Ofman zijn visie op de kwaliteiten, ontwikkeling en cultuur van organisaties. Hij benadrukt tekortkomingen en valkuilen en geeft aan hoe de kwaliteit verbeterd kan worden. Ofman gaat in op aspecten als timemanagement, het scheppend vermogen, kernkwaliteiten en organisatiecultuur.

 

 

Help! Mijn batterijen lopen leeg - Luk Dewulf, Guido Vangronsveld

Een burn-out krijg je niet alleen. In dit boek leer je begrijpen wat energieverlies en een burn-out is, hoe je de gevarenzone van een burn-out kunt herkennen, maar vooral hoe je een burn-out kunt voorkomen. Help! Mijn batterijen lopen leeg is een praktijkboek waarin energieverlies en burn-out worden benaderd vanuit een talentgericht en systemisch perspectief, aan de hand van levensechte voorbeelden.

 

over LEVENSLANNING

How to escape the ratrace - Robert Kiyosaki

Escape the Rat Race is het verhaal van  Tim, Tina en Red en hun ondernemende geest terwijl ze over geld leren. De belangrijkste boodschappen luiden: hoe zorg je voor een inkomen en hoe kan geld voor jou werken zodat jij het niet meer hoeft te doen gedurende gans je leven.  

 

 

Life Planning – George Kinder

George Kinder verklaart waarom geld of hoe we over geld denken ons kan tegenhouden om succesvol te zijn. Het feit dat je nooit geleerd hebt om goed met geld om te gaan bijvoorbeeld. Opvattingen van je ouders die je hebt overgenomen of waartegen je je hebt afgezet, waardoor je een moeilijke relatie met geld hebt opgebouwd. Deze opvattingen draag je vaak onbewust mee in je verdere leven. Hij beschrijft hoe je in zeven stappen naar financiële volwassenheid kan komen, op een nieuwe manier met geld leert omgaan en hoe dat je helpt om je dromen te verwezenlijken.

 
Life Safari – John P. Strelecky

In Life safari vertelt John Strelecky op meeslepende wijze het verhaal van Jack, een jongeman die op zoek is naar geluk en de zin van zijn leven. Tijdens zijn tocht in Afrika leert hij een oude wijze vrouw kennen, Ma Ma Gombe, een ervaren safarigids. Zij laat Jack zien hoe hij zijn 5 levensdromen kan realiseren.

 

 

The Monk who sold his Ferrari – Robin Sharma

Nadat hij een hartaanval net overleeft, trekt een topadvocaat naar India om er een nieuw leven te leiden met meer inhoud en zinvolle doelen. Maanden later komt hij terug en vertelt hij het verhaal door middel van zeven principes en praktijken die iedereen kunnen helpen om het ware geluk te vinden.

 

 

The Artist’s way – Julia Cameron

Julia Cameron beschrijft in dit werkboek een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen. Gevoelens van bijvoorbeeld angst, jaloezie, schuld en jezelf in de weg zitten, kun je zo omvormen tot positieve gevoelens van veiligheid, kracht, integriteit, zelfbescherming en hoop.


 

Business Model You – Tim Clark

Het Business Model Canvas is een visuele map die in negen bouwstenen beschrijft hoe een businessmodel werkt. Het begint met het marktsegment dat je gaat bedienen, de waardepropositie die je aan je klanten biedt, de relatie die je gaat onderhouden met je klant, de kanalen waarmee je je klant gaat bereiken, de belangrijkste activiteiten die je gaat opzetten, de partners waarmee je samenwerkt en de mensen en investeringen die je nodig hebt om alles te realiseren. Daarbij hoort ook een financieel luik, waarin je je inkomsten en uitgaven in kaart brengt. Dit canvas kan je ook op jezelf toepassen: Business Model You

 

10 stappen naar succes en geluk – Carl Van De Velde

In dit boek beschrijft Carl zijn persoonlijke formule om van je leven een meesterstuk te maken. Hij voert je naar het punt waar succes en geluk een onwrikbaar pact smeden. Want het is het geboorterecht van iedereen een bijzonder geslaagd leven te leiden. Met veel persoonlijke verhalen van Carl die zijn eigen droom heeft gerealiseerd.

 

 

over verandering

The forgotten half of change – Luc de Brabandere

Om te veranderen, moeten we twee keer veranderen. We moeten niet alleen dingen zelf veranderen, we moeten ook de manier waarop we naar dingen kijken, onze perceptie, veranderen. We zien de wereld immers niet zoals hij is, we zien de wereld zoals wij zijn. Dat laatste wordt nogal eens vergeten bij verandering. Luc de Brabandere maakt er ons met veel voorbeelden attent op.

 

Leading Change – John Kotter

In dit boek vertelt John Kotter hoe je in 8 stappen verandering op duurzame en gedragen manier doorvoert in een organisatie. Dezelfde stappen vindt je overigens terug in de enig mooie parabel van een kolonie pinguins in ‘Mijn ijsberg smelt’, van dezelfde auteur samen met Holger Rathgeber.

 

 

Wie heeft mijn kaas gepikt?

De vier personages in dit boek worden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen; elk reageert anders als plots de kaas, die elke dag op dezelfde plek ligt, er niet meer is. De echte muizen gaan snel op zoek naar kaas op andere plekken. De mensmuizen blijven heel lang op de plaats kijken waar nooit meer kaas zal zijn. De Kaas is een metafoor voor wat we in het leven nastreven en waaraan we ons hechten: een interessante baan, een warme relatie, geld, een eigen huis, gezondheid en spiritueel evenwicht.

 

 

boeken met het getal zeven

De zeven spirituele wetten van succes – Deepak Chopra

Deze praktische gids kan je dromen in vervulling doen gaan. Deepak Chopra heeft het in deze bestseller over zeven krachtige principes die door iedereen eenvoudig toegepast kunnen worden om in alle gebieden van het leven succes te boeken.

 

 

Denken als Leonardo da Vinci – Michael J. Gelb

Dit boek inspireert om onze eigen mogelijkheden ten volle te realiseren. De zeven fundamentele elementen van Da Vinci’s benadering van het leren en het werken aan ‘intelligentie’ kunnen we navolgen en toepassen. Dit mooie werk van Michael J. Gelb verschaft ons hiertoe een ingang en het voorbeeld van autodidact da Vinci wijst de weg hoe we meer kunnen zijn wat we werkelijk zijn.

 

 

De 7 gewoonten van zeer effectieve mensen – Stephen Covey

Stephen Covey leert ons in dit boek hoe we de kwaliteit van ons professioneel leven, privéleven en gezinsleven drastisch kunnen verbeteren. Door zich een aantal persoonlijke en interpersoonlijke gewoontes aan te kweken, kan ieder van ons zeer effectief in het leven staan, zijn doelen bereiken en balans vinden.

 

 

over tijd en leven in het heden

Stil De Tijd – Joke Hermsen

Joke Hermsen behandelt enerzijds het heden waarin we allemaal worstelen met het drukke dagelijkse bestaan. Anderzijds schetst zij een filosofisch beeld van het begrip 'tijd' aan de hand van meningen van denkers door de eeuwen heen. Het is belangrijk een goede balans te houden tussen Chronos (leven volgens de cadans van de mechanistische tijd) en Kairos (loskomen van en opgaan in de tijd).

 

Kwali-tijd – Steven Poelmans

In Kwalitijd reikt Steven Poelmans tips aan om de kwaliteit en de diepgang van de tijd die je doorbrengt in de verschillende domeinen van het bestaan te verbeteren. In je werk, samen met je  familie en in het intieme leven. Kwalitijd is het optimaliseren van de tijd in termen van efficiëntie en geluk, zowel voor jezelf als voor degenen die je dierbaar zijn.

 

De kracht van het nu – Eckhart Tolle

Eckhart Tolle nodigt je in dit boek uit om jezelf van je verstand te bevrijden. Om je ware zelf en je identificatie met je onechte zelf te laten varen. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Iedereen die zich overgeeft aan het Nu zal hierin slagen. Het leven is een aaneenschakeling van momenten in het Nu. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

 

Timespiration – Cyriel Kortleven

Dit is een boek over tijd. Het is geen boek over time-management. Het is geen boek over de klok. Het is een boek over tijd en de verschillende perspectieven. Vol met interessante quotes, verhalen, verrassende beelden en creatieve wendingen.

 

 


over belangrijke vaardigheden

Geweldloze communicatie – Marshall Rosenberg

De manier waarop we communiceren is (meestal onbedoeld) gewelddadiger dan we beseffen, doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend of oordelend zijn.
Marshall Rosenberg laat aan de hand van sprekende voorbeelden zien dat het ook anders kan: helder, direct en vooral gericht op aandacht en respect voor de wederzijdse behoeften. Zo worden latente conflicten voorkomen en verlopen onderhandelingen en gesprekken soepeler.

 

Impro – Keith Johnstone

Puttend uit zijn ervaringen als spelbegeleider en dramadocent beschrijft Keith Johnstone, steeds vanuit een ander uitgangspunt, hoe acteurs/cursisten tot vrij-uit improviseren kunnen worden gebracht en hoe blokkades kunnen worden opgeheven.

 

 

Leuker leren – Bernard Lernout en Inge Provost

In dit praktijkboek kom je weten hoe je breinvriendelijk kan leren. Hoe je hersenen werken en hoe ze het liefst leren. Hoe je efficiënt informatie kan opnemen via snellezen, hoe je deze informatie vervolgens breinvriendelijk noteert in een mindmap en hoe je dit nadien ook naar je lange termijngeheugen kan brengen en zo ook onthoudt. Het boek slaagt er in om de spontane leerhonger van het menselijke brein opnieuw aan te wakkeren, dit door toepassing van de meest recente inzichten in het menselijk brein.

 

Smart Reading – Peter Plusquin

Te weinig tijd, maar zoveel te lezen. Wie kent dit gevoel niet? Hoe kan je je makkelijker concentreren als je leest? Hoe onderscheid je de essentie van de bijzaken? Hoe kan je beter, makkelijker en langer onthouden wat je gelezen hebt? Met SmartReading leer je niet alleen sneller en doelgerichter lezen, maar leer je ook makkelijker onthouden en creatiever denken.

 

 

Succesvol met sociale media – Stefaan Lammertyn

Met dit boek begeleidt Stefaan Lammertyn jou in de fascinerende en snel veranderende wereld van sociale media. Hij reikt je praktische tips aan en leert je op een efficiënte manier werken met sociale media. ‘Netwerken is net werken’, zegt de auteur. Netwerken behoort immers tot de dagelijkse bezigheid van een kenniswerker.

 

 

Smile – enthousiaster leven in 5 dagen – Johan Driessens

Dagdagelijks stellen we vast in de maatschappij dat mensen sneller en sneller emotioneel uit balans gaan. Ze leven meer en meer in onrust en in frustratie en hebben te weinig drive, passie en enthousiasme. Mensen kiezen meer voor een leven in functie van de maatschappij dan voor hun hun eigen dromen en doelen. Het is levensnoodzakelijk om voldoende enthousiasme toe te laten in je leven want dat is absoluut de brandstof naar meer levenskwaliteit. In dit boek toont Johan Driessens hoe je dit kan aanpakken;

 

Emotionele intelligentie – Daniel Goleman

In heldere en begrijpelijke taal verklaart Goleman zijn theorie over het grote belang van EQ, het 'emotiequotient'. Hij laat zien dat emotionele vaardigheden, veeleer dan rationele, van doorslaggevend belang zijn voor succes in werk en relaties en voor ons lichamelijk welbevinden

 

 

boven


Volg je ons ook op Twitter? Egoshock publiceert er dagelijks tweets over creativiteit.

Egoshock community met heel wat interessante discussies over creativiteit.